Jak wybrać idealną patelnię?
Jedne służą do smażenia naleśników, inne do warzyw, a jeszcze inne do przygotowywania azjatyckich potraw. Przy wyborze odpowiedniej patelni należy uwzględnić nie tylko, do czego będzie nam służyła, ale również to z jakiego materiału ma być wykonana oraz czy będzie wystarczająco trwała. Zatem na jakie detale warto zwrócić uwagę.
Rodzaje patelni i ich powłoka
Patelnie ceramiczne
Zaletą patelni ceramicznych jest możliwość smażenia w bardzo wysokich temperaturach przekraczających nawet 40. stopni Celsjusza. Ceramiczna warstwa zapobiega przypalaniu dań, dzięki czemu możemy smażyć na minimalnej ilości tłuszczu. Ponadto bardzo łatwo jest ją umyć. Niestety ten typ nie nadaje się do mycia w zmywarce. Patelnia długo utrzymuje ciepło, nie zmienia smaku potraw, ponieważ powłoka nie wchodzi w interakcje ze smażonymi produktami. Świetnie nadaje się do smażenia ryb oraz warzyw. Co najważniejsze wykonana jest z naturalnych składników mineralnych pochodzących z recyklingu, a podczas jej produkcji nie wytwarzają się toksyczne związki, które mogą być uwalniane do atmosfery. Dlatego też stanowi to świetny wybór dla wszystkich osób, które dbają o środowisko.
Patelnie żeliwne
Patelnia żeliwna jest bardzo ciężka. Doskonale przewodzi ciepło i długo je utrzymuje. Mimo solidnej konstrukcji trzeba się z nią obchodzić bardzo delikatnie, ponieważ nie jest odporna na stłuczenia. Patelnie żeliwne cenione są za to, iż można smażyć w nich praktycznie wszystko i w każdej temperaturze. Warto wspomnieć o tym, że podczas smażenia w wysokich temperaturach wydziela się żelazo, co jest szczególnie ważne w diecie osób cierpiących na anemię i choroby serca. Nie wolno myć jej w zmywarce.
Patelnia tytanowa
Jest jedną z najdroższych, ale najbardziej odpornych na zadarcia i uszkodzenia. Patelnia tytanowa, tak jak i teflonowa dobrze przewodzi ciepło. Smażenie na niej nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu, można również smażyć bez jego użycia. To sprawia, że smażone potrawy zachowują swoje naturalne składniki odżywcze, nie tracą swojego smaku ani też zapachu.
Patelnia teflonowa
Jest to najpopularniejszy typ patelni. Teflonowa powierzchnia zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu możliwe jest smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, lub bez niego. Patelnie te maja jednak jedną wadę –. ich odporność na zniszczenie jest dość niska. Źle również na nie wpływa smażenie w bardzo wysokich temperaturach, a całkowicie niszczy używanie metalowych przyborów do mieszania. Jeśli na powierzchni patelni pojawią się odpryski należy ją wtedy wymienić, ponieważ pod teflonem znajduje się aluminium. Zachowując podstawowe zasady związane z użytkowaniem, można cieszyć się nimi przez wiele lat.
Patelnie stalowe
Patelnia stalowa od jakiegoś czasu przeżywają swój renesans. Z całą pewnością można ją określić jako niezniszczalną. Odporna jest na wysokie temperatury i posiada powłokę odporną na zarysowania. Ponadto jest produktem, który mimo upływu czasu i intensywnemu użytkowaniu, zawsze jest w doskonałym stanie. Warto również wspomnieć o tym, że patelnie stalowe odporne są na wysokie temperatury i nie pozostawiają metalicznego posmaku na potrawach. Wykonane są ze stali nierdzewnej. Minusem jest to, że słabo przewodzą ciepło, przez co wolniej się rozgrzewają, jednak przy okazjonalnym jej użytkowaniu, nie powinno to stanowić problemu.
Patelnie aluminiowe
Patelnia aluminiowa bardzo dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu błyskawicznie się nagrzewa i równie szybko stygnie po zdjęciu z ognia. Niestety patelnia ma też swoje wady. Ponieważ została wykonania aluminium, w trakcie smażenia potraw, szczególnie w wysokiej temperaturze, może wydzielać szkodliwe związki. Oczywiście producenci, zdając sobie z tego sprawę, dlatego zazwyczaj dodatkowo pokrywają patelnie warstwą nieprzywieralną, jednak nie jest to pewna ochrona.