Wizytówką podczas przyrządzania szykownej kolacji jest zastawa stołu. I wcale nie chodzi tylko o jedzenie, ale także to, w czym zostanie ono podane. Jest wiele rodzajów ceramiki, jednak porcelana kostna jest uważana za najszlachetniejszą.
Pochodzący z Londynu malarz, niemal 300 lat temu jako pierwszy opatentował wytwarzanie porcelany kostnej, jednak nie zyskała ona w tamtych latach na popularności.
Kilkanaście lat później patent na tę ceramikę przełożył się jednak na korzyści finansowe. Informacje historyczne dowodzą natomiast, że pomysłodawcami byli Chińczycy, a przepis na wyrób najpiękniejszej porcelany przywiózł ze sobą Marco Polo w 1298 roku. Dlatego też produkowana do dziś ceramika kostna nosi także nazwę bone china. Z biegiem czasu zmodyfikowano techniki grawerowania zdobień i unowocześniono je o działanie lasera, dzięki czemu zmniejszył się czas wytwarzania zastawy. Najcenniejsze jednak są ręczne techniki zdobień, które dla potrzeb bardziej wymagających klientów, są wykonywane po dzień dzisiejszy.
Z czego wykonana jest porcelana kostna?
Do produkcji najszlachetniejszej ceramiki używa się spopielonych kości zwierząt, a także kwarce, skalenie i kaoliny. Skaleń to inaczej szpat polny, czyli popularne minerały znajdujące się w skorupie ziemskiej. Natomiast kaolin to skała osadowa, nazywa także glinką porcelanową i jest surowcem wydobywanym w Chinach. dzięki zastosowaniu popiołu kostnego porcelana charakteryzuje się niezwykłą przejrzystością i starannym wykończeniem.
Najistotniejszą cechą jest jednak niepowtarzalna biel, która nadaje prawdziwej estetyki i elegancji. Zaletą porcelany kostnej jest także jej wytrzymałość, ponieważ jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i wyszczerbienia, mimo delikatnej i cienkiej struktury.
Etapy powstawania
Produkcja porcelany kostnej jest skomplikowanym procesem i wymaga dużego nakładu czasu. Pierwszym etapem jest przygotowanie materiałów niezbędnych do przetwarzania i formowanie ich w odpowiedni sposób. Osobno łączy się składniki z masy plastycznej i wyroby z masy lejnej, którą wytwarza się metodą tradycyjną, bądź poprzez odlewanie ciśnieniowe. Porcelanę dzieli się na dwa rodzaje: miękka i twarda. Różnica między nimi jest w proporcji składników, mianowicie miękka charakteryzuje się dużo większym stężeniem kaolinu, skalenia oraz kwarcu.
Porcelana kostna oprócz wyżej wymienionych składników jest wzbogacona o 5% masy kostnej, a pozostałe proporcje dzielą się po 25% skalenia i kaolinu.
Drugim etapem jest wypalanie. Bone china wyróżnia się także w tym zakresie, ponieważ stosowana jest specjalna technika zwana biskwitowym wypalaniem, której przebieg jest zupełni inny niż w przypadku porcelany tradycyjnej. Przed wypalaniem wstępnym w 960 stopniach należy obrobiony materiał wysuszyć. Po tym procesie następuje pora na szlifowanie nierówności, ważna jest tutaj niezwykła staranność i precyzja, aby porcelana była wykończona w najwyższym standardzie. następnie produkt wypala się ponownie, jednak teraz “na ostro” czyli aż w 1380 stopni, by po zakończeniu tego etapu znów wyrównać krawędzie specjalnym narzędziem do szlifowania.
Ostatnim etapem jest polerowanie, kompletowanie zestawów, podział na gatunki oraz bardzo istotne – zdobienie. Najczęściej wzory nanoszone są z wykorzystaniem lasera.
Jak widać, porcelana kostna jest doskonałym materiałem dla zastawy stołowej. Jeżeli poszukujesz pojedynczych produktów lub całych zestawów z porcelany bone china – odwiedź sklep Mensa Home, gdzie zamówisz produkty najlepszych europejskich producentów, między innymi z Wielkiej Brytanii czy Niemczech.