Cholesterol co musisz o nim wiedzieć?

0
116
cholesterol
fot. pexels.com

Cholesterol nie jest przyjacielem człowieka. Odkłada się on w wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, które utrudniają prawidłową pracę serca, a także mogą prowadzić do zawału. Cholesterol podwyższony to przypadłość, na którą cierpi większość z nas. Sprawdź, co musisz o nim wiedzieć!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/cholesterol-co-powinienes-o-nim-wiedziec/

Cholesterol

To inaczej hipercholesterolemia. Cierpi na nią ponad 70% osób w Polsce, co trzecia osoba dba o to, by zmniejszyć tę ilość, jednakże reszta lekceważy ten proces. Zaburzenia gospodarki tłuszczowej są czynnikiem ryzyka zawału serca.

Cholesterol to organiczna substancja tłuszczowa, która pełni w naszym organizmie wiele pożytecznych funkcji. Wchodzi w skład większości komórek, a także uczestniczy w produkcji niektórych hormonów i w syntezie kwasów żółciowych. Bierze również udział w wytwarzaniu witaminy D, co odgrywa bardzo istotną rolę w pracy naszego mózgu.

Cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy, ale bywa również niebezpieczny. Zwłaszcza w nadmiarze. Do prawidłowego funkcjonowania wszystkich naszych organów wystarczy tyle cholesterolu, ile organizm jest w stanie sam z siebie wyprodukować.

Poziom cholesterolu we krwi wynosi 239 mg/dl, a ryzyko śmiertelnego zawału jest dwa razy większe niż przy wartości poniżej 200 mg/dl. Kiedy przekracza 280 mg/dl zwiększa się czterokrotnie!

Cholesterol dobry i zły

Cholesterol jak inne tłuszcze, nie jest rozpuszczalny w wodzie. Dlatego też krąży w naszej krwi, a w połączeniu z produkowanymi przez naszą wątrobę białkami potrafi tworzyć złożone związki, które nazywają się lipoproteiny. Są one w postaci maleńkich kuleczkach tłuszczu, które są otoczone białkami. Te cząsteczki różnią się pomiędzy sobą odpowiedniej proporcji cholesterolu oraz białek.

Zależnie od tego w jakich lipoproteinach jest przenoszony cholesterol, który rozróżnia się na dwie frakcje – HDL oraz LDL. HDL to dobra odmiana cholesterolu, a LDL zła. LDL ma dużo cholesterolu o małej gęstości w cienkiej białkowej otoczce, te łatwiej przenikają do krwioobiegu, co przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

Przeczytaj też: http://www.polskidom.com.pl/pamiec-miesniowa-co-to-jest/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here